Uznemirujući rezultati
0

Ozonska rupa ubrzano raste

Sarajevo-x.com
Ispitivanje koje je provela Svjetska meteorološka organizacija (WMO) pokazala su da je ozonska rupa ove godine veća nego što je bila prošle. Međutim, još uvijek se ne očekuje da će dostići veličinu kakva je viđena prije dvije godine.

U saopštenju objavljenom u utorak navodi se kako se u 2008. godini ozonska rupa pojavila relativno kasno, ali u nekoliko posljednjih sedmica rasla je strahovitom brzinom, te je sada svojom veličinom prevazišla maksimalnu veličinu koju je imala 2007. godine.

Naime, ozonska rupa, otkrivena na području Antartika 1980. godine, redovno se pojavljuje u augustu, te krajem septembra ili početkom oktobra dostiže svoju maksimalnu veličinu za tu godinu, prije nego što se sredinom decembra opet smanji. Veličina koju će dostići ova vrlo opasna rupa u ozonskom omotaču zavisi od vremenskih uslova.

"Bit će potrebne decenije kako bi rupa u ozonskom omotaču, koji nas štiti od sunčevih štetnih ultravioletnih zraka, potpuno nestala i kako bi se ozonski omotač vratio u stanje u kakvom je bio prije 80-tih godina. To se definitivno neće desiti prije 2075. godine", izjavio je za AFP Geir Braathen stručnjak Svjetske meteorološke organizacije za pitanja ozonske rupe.

U 2007. godini ozonska rupa je pokrivala 25 miliona kvadratnih kilometara, dok je 13. septembra ove godine izmjereno da se ozonska rupa prostire na čak 27 miliona kvadratnih kilometara. S obzirom na to da još uvijek raste nemoguće je predvidjeti koliko će narasti do kraja 2008. godine stoji u zvaničnom izvještaju Organizacije.

Ozonski omotač nudi prirodnu zaštitu od sunčevih štetnih ultravioletnih zraka koje mogu izazvati opekotine, katarakte i rak kože, te oštetiti vegetaciju na planeti Zemlji.

Oštećenje ovog vitalnog omotača prouzrokovano je ekstremno niskim temperaturama na vrlo velikim visinama, određenim vrstama zagađenja poput onih nastalih upotrebom sprejeva, te jakih hemijskih sredstava koji su se nakupili u atmosferi.