Internet pobjeđuje
0

Oxfordov rječnik možda više nikada neće biti štampan

Sarajevo-x.com
Nakon dvije decenije od posljednjeg izdanja Oxfordovog rječnika engleskog jezika, nova verzija možda nikada neće biti štampana, objavili su izdavači.

Oxford University Press je za takvu mogućnost "okrivio" porast popularnosti elektronskih izdanja i web-stranica, koje su umanjile potrebu i potražnju za štampanim rječnicima.

Nigel Portwood, izvršni direktor ''Oxford University Pressa'', najavio je mogućnost da novo izdanje rječnika bude dostupno isključivo na internetu.

"Tržište štampanih rječnika jednostavno nestaje, svake godine opada za desetine posto. Ipak, štampanje je još uvijek važno, i sve dok postoji ikakva mogućnost mi ćemo to i uraditi", rekao je Portwood, piše "The Independent".

Oko 15 posto prihoda izdavačkih kuća dolazi od digitalnih izdanja, dok porast prodaje e-knjiga bilježi porasto od 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Portwood je rekao da je Oxfordov rječnik dugotrajni istraživački projekt koji nikada neće pokriti troškove, ali je nešto na što je ''Oxford University Press'' pristao.

Tim od 80 leksikografa radi na trećem izdanju od 1989. godine, a konačan datum izlaska nije potvrđen. Završeno je tek 28 posto knjige, a na izdavanje bi se moglo čekati još deset godina.

Prvo izdanje Oxfordovog rječnika objavljeno je 1928. godine, a drugo 1989. godine.