|

Ovakvo zatopljenje nikad se ranije nije desilo

Ovakvo zatopljenje nikad se ranije nije desilo
0
F
FENA
7.11.2008. u 19:55
0
komentara
0

dijeljenja
Ovakvo zatopljenje nikad se ranije nije desilo
Od rađanja ljudske civilizacije prije pet hiljada godina najveće klimatske promjene dogodile su se u zadnjih nekoliko decenija, zaključak je istraživanja američkih znanstvenika na Arktiku i u sjevernom Atlantiku.
Zatopljenje kojem smo svjedoci dosad nije viđeno u ljudskoj povijesti, ističe Charles Greene, okeanolog sa sveučilišta Cornell u državi New York i glavni autor studije objavljene u časopisu Ecology za novembar.

Nastave li se promjene na Arktiku i na sjevernom Atlantiku, moglo bi doći do promjene toka okeanskih struja na nivou planeta, s mogućim težim posljedicama za svjetsku klimu i biosferu.

U zadnjih pedeset godina otapanje leda i ledenjaka na Arktiku povremeno je ubrzavalo pritjecanje hladne vode s niskim udjelom soli iz Sjevernoga ledenog mora u sjeverni Atlantik.

Ta je pojava poremetila ekosistem sve do Južne i Sjeverne Karoline, uzrokujući veća geografska premještanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta, pokazuje istraživanje.

Istraživači su prikupili podatke o klimi analizirajući uzorke leda i sedimentnih slojeva uzete bušenjem, koji pokazuju što se događalo u zadnjih 65 miliona godina.

Zemlja se u tom razdoblju nekoliko puta zagrijavala i hladila, a posljedice je ublažavalo širenje odnosno smanjivanje arktičkog leda.

Kada se Arktik hladi, a ledenjačke gomile i led šire, pojačava se odbijanje sunčevih zraka od leda. A kada se više sunčevih zraka odbija nego što ih upija voda, dolazi do općeg zahladnjenja, tumači Greene.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.