{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovakvo zatopljenje nikad se ranije nije desilo

F
7.11.2008. u 19:55
0
0
Ovakvo zatopljenje nikad se ranije nije desilo
0
Ovakvo zatopljenje nikad se ranije nije desilo
Od rađanja ljudske civilizacije prije pet hiljada godina najveće klimatske promjene dogodile su se u zadnjih nekoliko decenija, zaključak je istraživanja američkih znanstvenika na Arktiku i u sjevernom Atlantiku.
Zatopljenje kojem smo svjedoci dosad nije viđeno u ljudskoj povijesti, ističe Charles Greene, okeanolog sa sveučilišta Cornell u državi New York i glavni autor studije objavljene u časopisu Ecology za novembar.

Nastave li se promjene na Arktiku i na sjevernom Atlantiku, moglo bi doći do promjene toka okeanskih struja na nivou planeta, s mogućim težim posljedicama za svjetsku klimu i biosferu.

U zadnjih pedeset godina otapanje leda i ledenjaka na Arktiku povremeno je ubrzavalo pritjecanje hladne vode s niskim udjelom soli iz Sjevernoga ledenog mora u sjeverni Atlantik.

Ta je pojava poremetila ekosistem sve do Južne i Sjeverne Karoline, uzrokujući veća geografska premještanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta, pokazuje istraživanje.

Istraživači su prikupili podatke o klimi analizirajući uzorke leda i sedimentnih slojeva uzete bušenjem, koji pokazuju što se događalo u zadnjih 65 miliona godina.

Zemlja se u tom razdoblju nekoliko puta zagrijavala i hladila, a posljedice je ublažavalo širenje odnosno smanjivanje arktičkog leda.

Kada se Arktik hladi, a ledenjačke gomile i led šire, pojačava se odbijanje sunčevih zraka od leda. A kada se više sunčevih zraka odbija nego što ih upija voda, dolazi do općeg zahladnjenja, tumači Greene.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: