Pećina u Armeniji
0

VIDEO / Ovako je prije 5.500 godina izgledala prva kožna cipela

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prije otprilike 5.500 godina u planinama Armenije dovitljivi izumitelj sašio je prvu kožnu cipelu, koja danas predstavlja najstariju sačuvanu obuću od kože na svijetu.

Dobro očuvana cipela načinjena je od samo jednog komada kože, a veže se sprijeda i pozadi. Podaci o njoj objavljeni su u žurnalu "Public Library of Science".

Iznošena desna cipela pronađena je u jednoj pećini, zajedno sa drugim predmetima koji ukazuju da je tu neko živio, piše AP.

Bila je napunjena travom koja datira iz istog perioda kad i koža, starosti otprilike između 5.637 i 5.387 godina. U blizini se nalazilo i nekoliko slomljenih posuda i rogova divljih koza.

Vođa tima istraživača, Ron Pinhasi, sa Univerziteta Cork u Irskoj, izjavio je da je pronalazak cipele u ovom stanju "velika sreća", s obzirom da su ranije otkrivali tek dijelove slomljenih posuda i stoga prikupljali malo informacija o svakodnevnim aktivnostima ljudi iz tog perioda.

Prethodno je u pećini u Missouriju pronađena sandala starija od ove cipele, ali je bila sašivena od platna, a ne od kože.