{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvaraju se dvije polarne stanice zatvorene u sovjetsko vrijeme

F
5.11.2007. u 19:52
0
0
Otvaraju se dvije polarne stanice zatvorene u sovjetsko vrijeme
0
Otvaraju se dvije polarne stanice zatvorene u sovjetsko vrijeme
Ruska polarna ekspedicija koja kreće u istraživanje Antarktika namjerava otvoriti dvije sezonske stanice koje su u sovjetsko vrijeme bile zatvorene. Naučnoistraživački brod "Akademik Fjodorov" s učesnicima 53. ruske polarne misije sutra uvečer kreće na put iz Sankt Peterburga, navodi agencija Interfaks.
Kako ističe rukovodilac ekspedicije Valerij Lukin za izvođenje misije njeni učesnici treba da prevale daleki put. Tako sedmog decembra "Akademik Fjodorov" isplovljava iz Cape Towna, a sredinom januara naredne godine stiže u Melburn. U martu stiže ponovo u južnoafričku luku i najzad drugog juna se vraća u Peterburg.

"U planu ekspedicije je otvaranje sezonskih stanica, Ruske i Lenjingradske, koje su zatvorene 80-ih prošlog stoljeća. Na njima će biti postavljene automatske meteorološke i seizmičke aparature", rekao je Lukin.

Pored toga, 53. polarna ekspedicija ima u planu kompleksna istraživanja, među kojima su hidrografska, klimatska, biološka, geološka, kao i modernizacija postojećih polarnih stanica "Progresa" i "Novolazarevske".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: