Zagađenje plastikom
42

Otpad koji potiče iz zemalja širom svijeta pronađen na udaljenom britanskom otoku

D. B.
Hiljade komada plastičnog otpada iz mnogih dijelova svijeta dospjelo je na udaljeni britanski otok u Južnom Atlantiku, tvrde aktivisti.

Otpad koji je more izbacilo na jugozapadnu obalu otoka Ascension potiče iz brojnih zemalja uključujući Kinu, Japan i Južnu Koreju.

Zoološko društvo Londona (ZSL), odnosno njegov tim, proveo je pet sedmica procjenjujući zagađenje plastikom na pomenutom otoku, a ustanovljeno je da je ugroženo više od 900 morskih vrsta.

Otok Ascension je bogat životinjskim vrstama kao što su kopneni rak te razne vrste morskih ptica, kornjača, riba i morskih pasa. Udaljeni otok je bio predmet mnogih planova s ciljem očuvanja njegovog prirodno biodiverziteta, a koje su pokrenuli vlada i nezavisne grupe.

"Koristi se previše plastike i to na loš način. Bilo je srceparajuće vidjeti stanje na otoku", izjavila je za BBC naučnica Fiona Llewellyn.

Ona je dodala da veliki brendovi i vlade moraju odgovarati za nered. Tim istraživača je pronašao više od 1.000 komada plastičnog otpada samo u jednoj kućici na plaži, a više od 7.000 komada ukupno tokom njihove ekspedicije.

Oko 800 stanovnika otoka zabrinuto je zbog situacije jer samo mala količina plastike koju more izbaci na obalu zapravo potiče s otoka.

"Lako se vidi da većina otpada dolazi s drugih lokacija", istakla je Llewellyn.

Životinje često pojedu plastiku ili se zapetljaju u nju, što im može uzrokovati štetu. Sve je veća zabrinutost zbog mikroplastike i načina na koji ona napreduje u lancu ishrane.

Vrste plastike koja se obično nalazi na obali otoka uključuju plastične boce, dijelove tvrde plastike, opremu za ribolov i opuške cigareta.

Većina otpada završi na plaži ili neravnim stijenama do kojih je teško i opasno doći.

"Bilo je izazovno kretati se po stijenama te doći do obale i plastike koja se nalazila na njoj", dodala je ona.

ZSL će u naredne tri godine sarađivati s timom za očuvanje otoka Ascension, Nacionalnim fondom i vlastima Svete Helene, Univerzitetom Exter i Univerzitetom nelson Mandela u Južnoj Africi kako bi se zajednički borili protiv zagađenja plastikom.

Projekt se sastoji od praćenje struja i kretanja vode, identifikacije plastičnih boca i procjene njihovog roka tranja te datuma proizvodnje kako bi se moglo ustanoviti gdje su završile u vodi, odnosno odakle su stigle.