{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveno prvo Šekspirovo pozorište

S
7.8.2008. u 15:46
0
0
Otkriveno prvo Šekspirovo pozorište
0
Otkriveno prvo Šekspirovo pozorište
U istočnom dijelu Londona arheolozi su pronašli ostatke jednog pozorišta u kojem je William Shakespeare igrao svoje prve komade, kažu u Londonskom muzeju, a prenose londonski mediji.
Slavni dramaturg pojavio se kao glumac na daskama pozorišta Shoreditch u istočnom dijelu Londona, nastupajući sa trupom "Ljudi lorda Chamberlaina", koja je, takođe, postavila neke od njegovih prvih komada.

Stručnjaci smatraju da su se prva izvođenja "Richarda III", "San ljetne noći" i "Mletačkog trgovca" odigrala upravo u tom pozorištu.

Nakon jednog sukoba sa zakupcima, 1599. godine, vlasnici pozorišta "Shoreditch " demontirali su ga tokom noći. Grede i daske od kog je pozorište bilo napravljeno upotrebljeno je za podizanje pozorišta "Globe", južno od Temze.

Arheolozi Londonskog muzeja otkrili su mjesto prvobitnog pozorišta, oktogonalnog oblika, tokom pripremnih radova za izgradnju jednog novog pozorišta.

"Za postojanje tog pozorišta dugo se znalo, ali nikada nisu pronađeni nikakvi ostaci", izjavio je tim povodom predstavnik muzeja Tim Morley.

"To je pozorište u kom je prvi put nastupala trupa glumaca čiji je pripadnik bio i Shakespeare i gde su prvi put na scenu postavljeni njegovi komadi kada je počeo da piše", naveo je on.

Ostaci starog pozorišta ostatće na lokalitetu na kojem će biti podignuto novo pozorište.

"Otkriti da gradimo pozorište za 21. vijeka na mjestu gde su neki Shakespeareovi komadi izvođeni prvi put, za nas je veliki izvor nadahnuća", rekao je Jeff Kelly, predsjednik kompanije "Tower Theater", koja gradi novo pozorište.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: