{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveno 11 novih biljnih i životinjskih vrsta

S
27.9.2007. u 11:10
0
0
Otkriveno 11 novih biljnih i životinjskih vrsta
0
Otkriveno 11 novih biljnih i životinjskih vrsta
Foto: AFP
Naučnici su otkrili 11 novih vrsta biljaka i životinja na području Vijetnama. Pronađena je, između ostalog, nova vrsta zmije, dvije vrste leptira i pet različitih vrsta orhideja. Informaciju o pronalasku novih životinja i biljka potvrdila je fondacija World Wildlife.
Nove vrste pronađene su u vijetnamskoj regiji poznatoj pod nazivom "Green Corridor“ u provinciji Thua Thien Hue, u centralnom dijelu zemlje.

"Ovoliko novih životinjskih i biljnih vrsta možete otkriti samo na posebnim mjestima, a Green Corridor je jedno od njih“, objasnio je Chris Dickinson, savjetnik fondacije World Wildlife, a prenosi AP.

Nova vrsta zmije uglavnom živi u blizini potoka, a hrani se žabama. Zmija ima žute pruge na koži, a može doseći dužinu do 77 centimetara. Leptirovi koji do sada nisu bili poznati otkriveni su na istom mjestu na kojem je otkriveno još osam novih vrsta leptirova i to u periodu od deset godina.

"Ovo su odlične vijesti za Vijetnam. Ovdašnje džungle i planine udomljavaju brojne fascinantne životinjske i biljne vrste, a ja sam uvjeren da će nas ova mjesta i dalje nastavljati iznenađivati“, naglasio je Bernard O'Callaghan, koordinator programa pri organizaciji World Conservation Union.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: