Nauka
0

Otkriveni rijetki poluidentični blizanci

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Blizanci, kako navode načnici mogu biti identični, bratski slični i kako sada postaje očito, poluidentični. Istraživanja su otkrila blizance koji su identični sa strane majke ali dijele samo polovinu očevih gena.

Evo šta se dešava: Dvije ćelije spermatozoida oplodile su jedno jaje - što je veoma rijetka pojava - koje se onda podijelilo na dva embriona.

"Njihova sličnost je negdje između identičnosti i bratske sličnosti", kazala je doktorica Vivienne Souter iz medicinskog centra "Banner Good Samaritan" u Phoenixu, Arizoni. "Čini mi se da smo dosadašnju klasifikaciju blizanaca shvatali prejednostavno", dodala je Souter.

Identični blizanci nastaju kada se jedno oplođeno jajašce podijeli na dva embriona. Oni dijele istu posteljicu i uvijek su istog spola. Bratski slični blizanci nastaju iz dva jajašca koji su oplođeni u isto vrijeme, svako od njih zasebnim spermatozoidom. Svaki embrion ima vlastitu poteljicu i može biti istog spola ili ne.

Pažnju doktorice Souter i njenih kolega privukli su poluidentični blizanci jer je jedan od njih imao dvoznačne genitalije. Dijete je rođeno kao "pravi hermafrodit " sa oba spolna organa. Drugi blizanac rođen je kao anatomski muško dijete.

Prema izvještaju, blizanci su sada starije bebe. Začeti i rođeni su normalno, mentalno su zdravi i rastu bez poteškoća.