U mjestu Hastings
5

Otkriveni novi fosilni ostaci dinosaura na jugoistoku Engleske

Klix.ba
Foto: Neil Davis
Foto: Neil Davis
Desetine dobro očuvanih otisaka dinosaura od prije 100 miliona godina otkriveno je nedavno u blizini Sussexa, piše BBC.

Najmanje sedam različitih vrsta otisaka identificirali su istraživači s Univerziteta u Cambridgeu tokom protekle četiri zime nakon priobalnih erozija u blizini Hastingsa na jugu Engleske.

Njihova veličina kreće se od dva do više od 60 centimetara i dobro su očuvani tako da su čak i ostaci kože i kandži jasno vidljivi. Postoji više od 85 otisaka od kojih svaki datira još iz doba krede.

Smatra se da ostaci pripadaju Iguanodonu i Ankylosaurusu, inače vrstama Stegosaurusa, primjerku dinosaura koji je mesojed.

Hastings je dugo slovio za mjesto od posebnog interesa za lovce na fosile s obzirom na to da su se na ovoj lokaciji pronalazili fragmenti kostiju dinosaura pa čak i kompletni fosili ribe, ali otisci stopala su bili manje česti. Naime, ovo je prvo otkriće fosilnog ostatka stopala dinosaura u posljednjih 25 godina.

Rezultati su objavljeni u časopisima Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, a autori studije su Anthony Shillito i Neil Davies.

"Fosili cijelog tijela dinosaura su nevjerovatno rijetki. Zbirka otisaka poput ovih pomaže vam da popunite neke praznine i zaključite neke stvari vezane za život dinosaura", rekao je Shillito.

Područje na kojem su pronađeni fosili dinosaura se nalazi blizu izvora vode, a pored otisaka pronađeni su i brojni fosilizirani biljni ostaci i beskičmenjaci.