{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveni mumificirani ostaci egipatske kraljevske porodice

29.4.2014. u 19:29
2
9
Otkriveni mumificirani ostaci egipatske kraljevske porodice
2
Otkriveni mumificirani ostaci egipatske kraljevske porodice
Spaljeni ostaci najmanje 50 mumificiranih Egipćana otkriveni su u opljačkanoj grobnici u Kairu. Vjeruje se da većina tijela pripada antičkoj egipatskoj eliti, a zapisi ukazuju na to da tu leže i ostaci princa i princeze koji su u rodu s faraonima Thutmosisom IV i Amenhotepom III koji su vladali u 14. stoljeću prije nove ere.


No, iskopavanje nije lagano jer je groblje prekriveno čađi koja je nastala od vatre koju s uzrokovali pljačkaši grobova u 19. stoljeću. Ostaci su pronađeni tokom iskopavanja koje su vršili egiptolozi sa Univerziteta Basel koji rade na projektu u blizini kraljevske grobnice Dolina kraljeva 500 kilometara udaljenoj od Kaira. Eksperti vjeruju da su pronađena i tijela djece kao i drugi članovi porodice faraona. Tim radi na ovoj grobnici tri godine.

s vanjske strane samo udubljenje u zemlji odavalo je da tu postoji podzemna grobnica. O njoj ništa nije bilo poznato, a ne zna se ni ko je gradio a ni kada je izgrađena. Egiptolozi pretpostavljaju da je to bila nekraljevska grobnica do 18. dinastije.Naučnici su otkrili najmanje 50 tijela u centru grobnice i tri sa strane. Na osnovu natpisa vjeruje se da su otkrivena imena 30 osoba. U njoj su ostaci osam nepoznatih kraljevskih kćerki, četiri princeze i nekoliko stranih žena.

"Otkrili smo značajan roj mumificirane novorođenčadi i djece koja bi bila sahranjena mnogo jednostavnije. Zbog načina ukopa i natpisa vjerujemo da su u pitanju članovi kraljevske porodice", rekla je egiptologinja Susanne Bickel.

Uz ostatke tijela pronađeni su i predmeti poput tekstila, fragmenti lijesova i druge pokopne opreme, te papirus.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: