Nauka
0

Otkrivene lokve vode na Marsu

Sarajevo-x.com
Najnovija analiza fotografija, koje je uslikao istraživački rover Opportunity prije dvije godine, otkrila je male barice tekuće vode na površini Marsa. Mnogi naučnici pak osporavaju tu tvrdnju insistirajući kako je postojanje vode danas na površini Crvene planete potpuno nemoguće.

Fotografije uslikane prije dvije godine, kada je Opportunity istraživao krater Endurance, prikazuju specifične mrlje koje, prema navodima fizičara Rona Levina, predstavljaju tekuću vodu. Ta tvrdnja povukla je mnoge kontroverze u naučnom svijetu jer mnogi naučnici vjeruju da voda u tekućem obliku ne može danas postojati na Marsu zbog tanke atmosfere Crvene planete. Ako se pretpostavka zaista potvrdi, postojanje takvih lokvi bit će dodatni argument da su živi organizmi mogli preživjeti na površini Marsa, izjavio je Levin.

Fotografije prikazuju područja koja se nalaze na najnižem dijelu terena, a površina je veoma glatka i providna. Levin tvrdi da se stijene i kamenje, zbog velike transparentnosti, mogu vidjeti ispod glatke površine. Glatkoća i transparentnost sugerišu da se radi ili o vodi ili o veoma čistom ledu, tvrdi Levin.

"Iako su temperature na Marsu nekad dovoljno visoke, atmosfera Marsa je zapravo kao vakuum. To znači da će voda ili led izložen na površini planete ispariti ili sublimirati gotovo istog trenutka. Teoretski je moguće postojanje tekuće vode u tlu, ali pod specifičnim okolnostima. Kada na Marsu uopšte ne bi bilo vjetra, što nije slučaj, mogao bi se stvoriti stagnantan sloj pare iznad površine vode koji bi spriječio da voda brzo ispari. Međutim, na Marsu to nije slučaj.", tvrdi Phil Christensen sa Univerziteta u Arizoni.

Levin se ne slaže s njegovim navodima i tvrdi da njegove analize pokazuju da postoje takva okruženja na Marsu koja su u određenim periodima dana zaštićena od vjetra te da se to pravilo upravo može primijeniti na male depresije u krateru Endurance sredinom marsovskog ljeta.

Iako je rover sada kilometrima udaljen od kratera Endurance, Levin je predložio da se izvrši jednostavan test koji bi pokazao da li se zasta radi o vodi – da rover bušilicom počne bušiti po površini ravni. Ako se radi o ledu ili bilo kojem drugom čvrstom materijalu, bušilica će ostaviti tragove koji će se vidjeti na slikama. Ako se zaista radi o vodi, površina će ostati nepromijenjena.

Do danas naučnici nisu bili u mogućnosti da proučavaju tekuću vodu na površini Marsa. Prošle godine izvještaji o istraživanju Crvene planete skrenuli su pažnju na postojanje tragova nekadašnjeg toka vode na stranama jednog od kratera, ali vjeruje se da su to bili tokovi vode kratkog vijeka, koja se zamrzla skoro istog trenutka.