|

Otkrivena vakcina protiv ptičje gripe

Otkrivena vakcina protiv ptičje gripe
0
S
Sarajevo-x.com
20.10.2008. u 19:49
0
komentara
0

dijeljenja
Otkrivena vakcina protiv ptičje gripe
U novembarskom broju naučnog časopisa General Virology izašla je studija u kojoj naučnici tvrde da su na pragu otkrića jedinstvene vakcine protiv ptičje gripe koja će se primjenjivati i na ljudima i na životinjama.
Vakcina protiv opasnog virusa ptičje gripe od kojeg mogu oboliti ptice, ljudi i kućni ljubimci dugo vremena je bila prioritet u liječničkim i naučnim krugovima.

"U vrijeme kad se svijet suočava s pandemijom ptičje gripe uzrokovane virusom H5N1, jedinstvena vakcina je primarna potreba", otkriva Daniel Perez s američkog univerziteta Maryland.

Ptičja gripa jeste, kako naučnici ističu, problem Afrike i nerazvijenih zemalja, ali uvijek postoji opasnost od pandemije.

Istraživanje je vršeno na pticama i miševima, koji su nakon vakcinacije preživjeli dvije najopasnije vrste virusa ptičje gripe, H5N1 i H9N2, bez vidnih posljedica.

"Naglasak je na tome da se kreira univerzalna vakcina koja će ubijati svaku vrstu ovog smrtonosnog virusa i uštedjeti dosta vremena u suzbijanju širenja bolesti", dodaje Perez.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.