|

Otkrivena tajna zmijskog leta

Otkrivena tajna zmijskog leta
1
S
SRNA
23.11.2010. u 21:41
19
komentara
1

dijeljenja
Otkrivena tajna zmijskog leta
Američki naučnici otkrili su tajnu jednog od najzanimljivijih prirodnih fenomena, mogućnost određenih azijskih vrsta zmija da lete.
Do velikog otkrića tajne "gmizanja" u vazduhu naučnici su došli snimanjem i proučavanjem kretanja tijela tih gmazova dok se nalaze u visini.

Osim snimki, na tijelo zmija postavljene su posebne bijele trake pomoću kojih su kretnje u vazduhu "uhvatili" i kompjuterom.

Značajan doprinos razjašnjavanju fenomena letećih zmija dao je biolog Jake Socha koji je uz pomoć svog tima snimao gmazove kako skaču sa 15 metara visokog tornja.

Azijska vrsta zmije "Chrusopelea paradisi" odavno je poznate po tome da se bez problema mogu preseliti s jednog na drugo i do 20 metara udaljeno drvo, a da pri tome ne dotaknu tlo.

Iako niko nije mogao objasniti kako im to uspijeva, istraživanje je pokazalo kako zmije vješto koriste zakone aerodinamike te se pri tome pomažu promjenom oblika tijela, baš kao da "jedre" u vazduhu.

Prilikom odraza sa grana drveća, zmije spljošte tijelo te "gmižu" kroz zrak na sličan način na koji to čine na zemlji. Njihov let sa stabla na stablo vrlo je uspješan, au sekundi "prevale" i do deset metara.

Naučnici u izračunali kako ukupan broj svih sila koje djeluju na zmiju u vazduhu stvara snagu dovoljnu da gmaz nakon skoka ne padne na zemlju poput kamena.

Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...