Nauka
0

Otkrivena tajna Bondovog uspjeha sa ženama

Sarajevo-x.com
Tajna koja čini Jamesa Bonda tako neodoljivim ženama je konačno otkrivena. Sudeći po novim saznanjima, muškarci koji su narcisti, lažljivci i uopće “loši dečki” imaju najvećeg uspjeha u pronalaženju seksualnog partnera.

Naučnici vjeruju da razlog leži jednostavno u tome što pokušavaju prići što većem broju žena, pa prema tome imaju više mogućnosti da zavode.

Ovaj tip muškarca predatora ima veću želju da oproba nove stvari koja pomaže kada je u pitanju kontakt sa ženama, rezultati su studije objavljene u magazine New Scientist. Studija, međutim, pokazuje i da žene koje dijele slične karakteristike ne uživaju isti uspjeh sa osobama suprotnog spola.

Istraživači New Mexico State Universityja su testirali 200 univerziteskih studenata zbog tri karakteristike, koje kada se zajedno uzmu u obzir predstavljaju ono što psiholozi zovu “mračnom trijadom”.

To su tendencija ka laganjem i manipulacijom drugih, sebičnost povezana sa narcizmom i impulsivnim ponašanjem.

Naučnici su pitali studente o njihovom stavu prema seksu, uključujući koliko partnera su imali i da li su imali želju za kratkotrajnim seksualnim susretima.

Rezultat studije, predstavljene na konferenciji u Udruženju za pitanja ljudskog ponašanja i evolucije u Kjotu, Japan, je pokazao da oni koji u najvećoj mjeri imaju karakteristike “mračne trijade” jednako imaju i najveći broj seksualnih partnera. Peter Jonason, istraživač koji je vodio studiju tvrdi da se mnoge karakteristike mogu prepoznati u Jamesu Bondu i da mogu objasniti njegov uspjeh sa ženama.

“On je očigledno neprijatan, u velikoj mjeri ekstrovertan i voli da proba nove stvari – ubija ljude, nove žene”, dodao je.

Jonason vjeruje da povezanost sa velikim brojem seksualnih partnera može objasniti zašto su se ove karakteristike održale kroz generacije, uprkos njihovim negativnim socijalnim konotacijama.

Naučnik je dodao da postoje dokazi da ove karakteristike mogu predstavljati uspješnu evolucijsku strategiju, prenosi Telegraph.