Nauka
0

Otkrivena nova vrsta ribe u Indoneziji

Sarajevo-x.com
U Indoneziji je otkrivena nova vrsta ribe, takozvana smiješna riba. Riba ne pliva već ima peraje koje su se transformirale u noge kojima poput gumene loptice odskakuje od morskog dna. Kako prenosi AP, riječ je o novoj, dosad nepoznatoj vrsti.

Tijelo ribe je psihodelično prošarano prugama, koje se protežu od očiju do njenog repa, a ime, smiješna riba, je dobila ne samo radi boja nego i zbog načina na koji se kreće. Pripada ribljoj porodici grdobina.

Prvi put su tu "ribu žabljeg lica" prije godinu dana u plitkim vodama istočne Indonezije, kod otoka Ambon, primijetili instruktori ronjenja.

Tad su se javili američkom naučniku Tedu Pietschu, koji je nakon što je jedan od primjeraka te čudne ribe uhvaćen, proveo na njoj DNK analizu. Na osnovu dobivenih rezultata ova riba je priznata kao nova vrsta.

Naučnici navode da je riječ o značajnom otkriću, te kako bi se u vodama Indonezije uskoro moglo pronaći još mnogo novih morskih vrsta.

Istraživač sa Međunarodnog pomorskog instituta Mark Erdman je rekao: "Ljudi misle kako je ova porodica riba dobro poznata, no zaista je spektakularno kada otkrijete još jednu novu vrstu iz te porodice".

Erdman je dodao i to da je riba prošarana prugama vjerojatno zbog mimikrije, odnosno kako bi se od neprijatelja skrivala imitirajući koralje.

Riba koja ima želatinastu kožu prošaranu prugama, također ima i pljosnato lice s očima koje se nalaze na vrhu glave, kao kod čovjeka, te ima velika usta, piše AP.