{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena nova tehnika kloniranja

F
14.4.2008. u 15:34
0
0
Otkrivena nova tehnika kloniranja
0
Otkrivena nova tehnika kloniranja
Independent na prvoj strani kao ekskluzivnu objavljuje vijest o otkriću nove tehnike kloniranja.
Prema pisanju dnevnika, nova tehnologija jednostavnija je i sigurnija od one koje je primijenjena u slučaju kloniranja ovce Doli, što je potaklo strahovanja da bi jednoga dana moglo da bude primijenjena na ljudskim embrionima radi stvaranja "dizajniranih beba".

U eksperimentu izvedenom na miševima, ćelije kože odrasle životinje ubačene su u rane embrione začete u laboratorijskim uvjetima - neki potomci bili su djelimični, a neki potpuni klonovi.

Za razliku od kloniranja Doli, ova procedura je toliko jeftina i efikasna da otvara vrata da parovi koji ne mogu da dobiju djecu dobiju potomke s genetskim odlikama oba roditelja.

Independent podsjeća da su Katolička crkva i američki predsednik Bush prošle godine pozdravili otkrića pretvaranja ćelija ljudske kože u matične ćelije bez stvaranja ili uništavanja ljudskih embriona.

Paradoks je da su upravo ta otkrića otvorila mogućnost za najveću noćnu moru protivnika istraživanja matičnih ćelija - mogućnost kreiranja ljudskih klonova u laboratorijama, piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: