{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena nova mutacija HIV-a

S
3.8.2009. u 08:18
0
3
Otkrivena nova mutacija HIV-a
0
Otkrivena nova mutacija HIV-a
Nova mutacija virusa HIV otkrivena je organizmu oboljele žene iz Kameruna. Nova vrsta se razlikuje od tri poznate, a stručnjaci napominju da je ova deformacija blisko povezana s virusom nedavno pronađenim u divljim gorilama, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Medicine.
U istraživanju se naglašava da treba pozorno pratiti razvoj novih vrsta virusa, dok posebnu pažnju treba posvetiti području zapadne i centralne Afrike, kaže se u istraživanju koje je predvodio francuski univerzitetski profesor Jean-Christophe Plantier.

Tri poznate mutacije virusa HIV su povezane sa sličnim virusima koji se mogu naći u čimpanzama, a sad se još tačno ne zna da li je novi virus razvijen najprije u čimpanzama, a zatim u gorilama ili je virus iz gorila direktno prešao na ljude.

Žena koja je zaražena novim virusom je 62-godišnjakinja iz Kameruna, koja je jedno vrijeme živjela u Parizu. Pacijentica stanuje blizu glavnog kamerunskog grada Yaounde i rekla je da nije imala nikakvih kontakata s majmunima, niti je jela meso divljih životinja koje žive u tropskim krajevima.

Kako se virus proširio ostaje na naučnicima do otkriju, ali istraživači upozoravaju da nova mutacija može cirkulirati Kamerunom, ali i drugim zemljama svijeta, javlja AP.

Istraživanje je proveo National Institutes of Health and the Tietze Foundation.

Porasla prodaja PS2

03.08.2009. u 11:36

Planete na dohvat ruke

02.08.2009. u 10:30
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: