Nauka
0

Otkriven Solarni sistem sličan našem

Klix.ba
Astronomi su otkrili planetarni sistem vrlo sličan našem.

Oni su otkrili planetu sličnu Jupiteru koja kruži oko zvijezde koja podsjeća na naše Sunce i to po vrlo sličnoj orbiti.

Od oko 100 poznatih planetarnih sistema, ovaj najviše podsjeća na naš. Istraživači nagađaju da bi ovaj sistem mogao sadržati i druge, manje brdovite planete kao što je Zemlja koje kruže oko neke zvijezde kao što je naše Sunce.

Udaljena samo 95 svjetlosnih godina, ova gigantska planeta se praktično nalazi na pragu naše galaksije.

Ovo, naravno, nije prvo otkriće ovakve vrste. Zašto je onda baš ova zvijezda posebna? Naime, ova planeta kruži oko svog «Sunca» na udaljenosti od 467 miliona kilometara, dok je udaljenost između Jupitera i našeg Sunca 778 miliona kilometara. Također, ovaj novootkriveni svijet obiđe svoju zvijezdu svakih 6 godina, a Jupiteru je za to potrebno 12 godina. Svi ovi podaci ukazuju na dosad najveću sličnost ovog planetarnog sistema sa našim.

Ovo otkriće će ohrabriti astronome da razviju tehnike i svemirske misije koje će krenuti u potragu za planetama kao što je naša i tražiti znakove života na njima.

Prije bilo kakvog istraživanja svemira, mnogi su predviđali da će ostali planetarni sistemi biti vrlo slični našem Solarnom sistemu, ali priroda nam je još jednom pokazala da još ne možemo ni zamisliti sve raznolikosti i ljepote koje nam ona krije.