Nauka
0

Otkriven novi planet

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi planet, koji je od Zemlje udaljen 30 svjetlosnih godina, ima pet masa našeg planeta, ali je najmanji do sada otkriven. Jedan dan na tom planetu traje kao tri zemaljska tjedna.

Španjolsko-francuski astronomski tim otkrio je u zviježđu Lava stjenoviti planet, nazvan GJ 436c, čiji je radijus oko 50 posto veći od radijusa Zemlje, a kruži oko malog crvenog patuljka, relativno hladne zvijezde.

Oko 300 do sada otkrivenih planeta izvan Sunčevog sustava u pravilu su plinoviti divovi, poput Jupitera i Saturna.

"Simulacije pokazuju da egzoplanet okruži svoju zvijezdu GJ 436 za samo 5,2 zemaljska dana, a kompletna revolucija mu traje 4,2 zemaljska dana", izjavio je Ignasi Ribas, jedan od astronoma sa Sveučilišta u Barceloni.

Zemlja se oko sebe okrene za 24 sata, a puna orbita našeg planeta traje 365 dana. Puni dan na Zemlji (od zalaska do zalaska Sunca) gotovo se poklapa s vremenom rotacije. Na novootkrivenom planetu ta se dva vremena ne poklapaju, jer su vrijeme orbitalne translacije i vrijeme rotacije vrlo slični. Zbog toga puni dan na GJ 436c traje četiri planetarne godine, odnosno oko 22 zemaljska dana.

Astronomi nisu izravno vidjeli GJ 436c, nego su do zaključka o njegovom postojanju došli na temelju nepravilnosti u putanji ranije otkrivenog planeta oko iste zvijezde, a tom je tehnikom prije gotovo sto godina otkriven i Neptun u našem sustavu.

To je najmanji do sada otkriveni planet izvan Sunčevog sustava, a poboljšanje tehnike kojom je otkriven otvara mogućnost za otkrivanje svijeta koji je još više nalik našem.

"U vrlo kratko vrijeme bit ćemo u stanju vidjeti planet iste mase kao Zemlja, iako će vjerojatno kružiti oko svoje zvijezde puno bliže nego je udaljenost Zemlje od Sunca", kaže Ribas.

"Nas zanimaju planeti s masom poput Zemlje, koji su smješteni na udaljenosti od zvijezde koja omogućuje postojanje tekuće vode na površini, drugim riječima: nastanjivi planeti. To će se sigurno dogoditi u idućem desetljeću", rekao je.