|

Otkriven novi "mini Mjesec" koji trenutno kruži oko Zemlje

Otkriven novi "mini Mjesec" koji trenutno kruži oko Zemlje
64
D
DP
27.2.2020. u 13:56
4
komentara
64

dijeljenja
Otkriven novi "mini Mjesec" koji trenutno kruži oko Zemlje Foto: Pixabay.com
Astronomi su otkrili kosmički upad asteroida u orbitu naše planete.
Astronomi iz Tucsona u Arizoni otkrili su novi asteroid koji kruži oko naše planete, a koji je nazvan CD3 2020.

Otkriće je na Twitteru objavio Kacper Wierzchos, istraživač Catalina Sky Survey programa iz lunarnog i planetarnog laboratorija Univerziteta u Arizoni.

"Zemlja ima novi privremeni objekt, mogući 'mini Mjesec' pod nazivom 2020 CD3. Moj kolega Teddy Pruyne i ja pronašli smo objekt 20. februara" kaže Kacper.


Objekt ima u promjeru između 1,5 – 3,5 metra, a njegova putanja ukazuje da je ušao u Zemljinu orbitu prije otprilike tri godine.

Prema njegovim riječima ovo je otkriće "velika stvar" jer, "od oko milion poznatih kozmičkih stijena", ovo je "tek drugi asteroid za koji se zna da orbitira oko Zemlje, a nakon 2006. godine, kada je otkriven RH120", prenosi NBC News.

Asteroid je u utorak službeno unesen u službeni katalog International Astronomical Union's Minor Planet centra, koji je osnovan 1947. godine sa zadatkom da prikuplja podatke o promatranju asteroida, kometa i prirodnih satelita u Sunčevom sistemu.

Centar je u službenom zapisu naveo zapažanja "da je objekt privremeno vezan za Zemlju", kao i da se ne vide poremećaji uslijed pritiska sunčevog zračenja i da nije pronađena veza s nekim poznatim umjetnim objektom.

Posljednji asteroid RH120 ušao je u Zemljinu orbitu 2006. godine. Svemirska stijena, koja kruži oko Sunca i prolazi blizu Zemlje svakih nekoliko desetljeća, zarobljena je gravitacijom našeg planeta u junu 2006. godine i zadržala se otprilike do rseptembra 2007. godine, prije nego što se vratila u Sunčev sisitem.

The Catalina Sky Survey je projekt koji finansira NASA, a koji ima za cilj skenirati svemir da bi se otkrili i pratili objekti blizu Zemlje, posebno oni koji mogu predstavljati opasnost za Zemlju.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...