{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriven dinosaur sa stotinama zuba

F
4.10.2007. u 08:40
0
0
Otkriven dinosaur sa stotinama zuba
0
Otkriven dinosaur sa stotinama zuba
Američki su istraživači otkrili u području Rocky Mountains ostatke dosad nepoznate vrste dinosaura koji je imao stotine zuba. Ovaj je dinosaur, kojeg su naučnici nazvali "kljunati", mogao je sažvakati sve vrste biljaka, a osim aktivnih zubi imao je i 500 dodatnih unutar čeljusti.
Gyprosaurus monumentensis, kako je nazvan dinosaur, bio je biljojed koji je sa svojih više od 300 zuba mogao sažvakati svaku vrstu biljaka.

Osim "aktivnih" zuba, imao je dodatnih 500 zubi unutar čeljusne kosti koji su bili u nekoj vrsti "pričuve", objavio je paleontolog Terry Gates iz prirodoslovnog muzeja Sveučilišta Utah u časopisu Zoological Journal u izdanju od četvrtka.

Dosad je pronađena samo lubanja "zubate nemani", koju su znanstvenici opisali kao "kljunastog dinosaura".

Procjenjuje se da je dinosaur bio dugačak oko deset metara.

Sudeći prema mjestu nalaza, području Kaiparowitz, stručnjaci procjenjuju da je Gyprosaurus živio prije otprilike 75 miliona godina. Na istom području već je ranije pronađeno desetak različitih vrsta dinosaura.

Gyprosaurus potječe iz nacionalnog parka "Grand Staircase-Escalante National Monument" u južnom Utahu koje obiluje prirodnim ljepotama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: