{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriće vanzemaljskog života u sljedećih 10 godina

S
7.6.2007. u 08:00
0
0
Otkriće vanzemaljskog života u sljedećih 10 godina
0
Otkriće vanzemaljskog života u sljedećih 10 godina
Vodeći britanski astronomi izjavili su da inteligentni oblik vanzemaljskog života na planetama izvan našeg Sunčevog sistema postoji gotovo sigurno te da će se prvi dokazi o njegovom postojanju pojaviti u sljedećih 10 godina.
Priznati britanski naučnici, među njima i Ian Stevens sa Univerziteta u Briminghamu, smatraju da će se prvi dokazi o primitivnom vanzemaljskom životu, mikrobima i vegetaciji, pojaviti u sljedećih 10 godina, a sve zahvaljujući svemirskim misijama koje se planiraju za budućnost.

2015. godine Evropska svemirska agencija lansirat će novu letjelicu "Darwin", opremljenu sa četiri teleskopa pomoću kojih će tražiti nastanjive planete. U periodu od pet godina, teleskopi će posmatrati preko 500 zvijezda i izvršiti spektralne analize na 50 planeta najsličnijih Zemlji, a koje će astronomima omogućiti da saznaju postoji li na planeti vegetacija ili atmosfera poput naše.

"Možete biti sigurni da, ako zaista postoji život tamo negdje, imamo jako velike šanse da to otkrijemo.", izjavio je Glenn White, astrofizičar i jedan od naučnika koji rade na projektu "Darwin".

Naučnici također tvrde da vanzemaljci vjerovatno već znaju za našu planetu i naše postojanje, s obzirom da su prvi radio signali od trenutka emitovanja do danas putovali kroz svemir više od 80 svjetlosnih godina te da je vjerovatno i njihova pažnja usmjerena na nas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: