{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriće: Crne rupe vjerovatno regulišu oblik i rast galaksija

23.2.2015. u 19:00
9
15
Otkriće: Crne rupe vjerovatno regulišu oblik i rast galaksija
9
Otkriće: Crne rupe vjerovatno regulišu oblik i rast galaksija
Ilustracija
Supermasivne crne rupe još uvijek predstavljaju veliku misteriju. Ipak, pored činjenice da one gutaju sve što im se približi, znamo da crne rupe u isto vrijeme izbacuju ogromne količine elektromagnetne radijacije.
Radijacija u spektru x-zraka nedavno je prvi put posmatrana zahvaljujući NuSTAR-u, NASA-inom nuklearnom spektroskopskom teleskopu te evropskom teleskopu XMM-Newton.

"Znamo da se crne rupe u centru galaksija hrane materijom i da proizvode vjetrove x-zraka koji posljedično diriguju sami rast galaksija. Poznajući brzinu, oblik i jačinu vjetra sada možemo znati i ukupnu snagu te pojave", rekla je Fiona Harrison, glavna istraživačica u projektu NuSTAR.

Analiza koja je objavljena u magazinu Science učinjena je nad kvazarom supermasivne crne rupe u centru galaksije PDS 456, koja je od nas udaljena dvije milijarde svjetlosnih godina. S obzirom na jačinu vjetra i plin koji izbacuje, a koji je značajan za kreiranje novih zvijezda, postaje jasno kako vjetrovi utječu na budućnost i oblik galaksija.

Iako je potrebno još dokaza kako bi se ideja dodatno učvrstila, naučnici vjeruju da vjetrovi iz crnih rupa zapravo regulišu veličinu galaksije kroz limitiranje frekvencije kreiranja novih zvijezda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: