Nauka
0

Otkinuo se ledeni brijeg na Antartiku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Gromada leda sedam puta veća od Manhattana iznenada se otkinula na zapadu Antartika, čime je ugroženo još veće područje pod ledom koje bi se moglo početi odvajati, naveli su naučnici.

Satelitski snimci pokazuju odvajanje ovog ogromnog komada leda koje je počelo još 28. februara. Ova gromada se nalazila na istom mjestu posljednjih 1000-1500 godina i bila je dio Wilkinsovog grebena.

"Odvajanje je rezultat globalnog zagrijavanja," potvrdio je za BBC britanski naučnik David Vaughan.

Naučnici su primijetili kretanje leda na vrijeme pa su direktno snimali njegovo odvajanje, vozeći se helikopterom iznad mjesta događaja i praveći nezaboravne snimke i fotografije.

"Ovo je događaj koji se ne viđa tako često," rekao je Ted Scambos iz National Snow and Ice Data Centra u državi Colorado.

Otkidanja ledenih santi kao što je ova dešavaju se često u posljednje vrijeme, potvrđuju za AP naučnici. Ostatak ledenog grebena sada se drži na uskom tankom ledu, što posebno brine naučnike. Veliki, dramatični kolapsi desili su se 2002. i 1995. godine.

Predviđanja su da bi se Wilkins greben mogao odvojiti za 15 godina. Ipak, antartičko ljeto je gotovo, što povećava nade naučnike koji su zabrinuti zbog podizanja nivoa mora.

"To su stvari kojima nema povratka. Kad se dese - desile su se," kaže Sarah Das sa instituta Woods Hole.