Kap po kap
14

Otapanje najopasnijeg glečera brine naučnike: Strašnije je nego što su mislili

DP
Wikipedia: NASA
Wikipedia: NASA
Stručnjaci koji su proučavali ponašanje vode ispod ovog ogromnog komada leda, koji se naziva i "santa leda sudnjeg dana", došli su od otkrića koja su ih veoma uplašila.

Tim naučnika sa Univerziteta u Georgiji koji se bavi proučavanjem glečera Thwaites, koji se naziva i "glečer sudnjeg dana", došao je do novih saznanja u vezi s njime, a ona uopće nisu ugodna. Naime, oni su otkrili da je voda ispod njega neobično topla, pišu Fox News.

Prema izvještaju ovih naučnika, voda s kojom se glečer s Antarktike dodiruje s donje strane ima za dva stepena višu temeperaturu od standardne temperature smrzavanja.

"Tople vode u ovim dijelovima svijeta, koliko god oni bili zabačeni, trebaju nam poslužiti kao upozorenje na potencijalno kobne posljedice koje nam donose klimatske promjene. Ako temperatura vode izaziva topljenje glečer na Antarktici, to će utjecati na promjene u razini mora, što će ugroziti naseljena područja širom svijeta", kaže David Holland, profesor sa Sveučilišta u New Yorku i vodeći znanstvenik u ovom istraživanju.

Ako se glečer Thwaites otopi, to će značajno utjecati na cijeli svijet. On će ispustiti količinu vode veličine Velike Britanije, zbog čega bi razina mora mogla narasti za 90 centimetara, čime bi bila ugrožena mnoga naseljena mjesta u priobalju.

"To što je ispod njega zabilježena topla voda ukazuje na to da topljenje Thwaitesa može biti izazvano njenom temeperaturom, što je nezaustavljiv proces koji će drastično utjecati na povećanje razine mora", objašnjava Holland.

Temperatura vode izmjerena je u siječnju posebnim uređajem koji je spušten do razine mora ispod glečera kako bi ispitao kretanje vode ispod njegove površine.

"Mi nismo htjeli utvrditi samo je li voda topla, nego i utvrditi razinu turbulencije i koliko ona utječe na topljenje leda", kaže Aurora Basinski, studentica na poslijediplomskim studijima sa Sveučilišta u New Yorku, koja je mjerila razinu turbulencije.