Lokacija nije poznata
79

Ostaci ogromne kineske rakete će pasti na Zemlju naredne sedmice

D. B.
Ostaci ogromne kineske rakete koja je dostavila novi model na svemirsku stanicu ove zemlje u ponedjeljak očekuje se da će pasti na Zemlju naredne sedmice, saopćila je Američka svemirska komanda koja prati njenu putanju.

Raketa Long March 5B teška 23 tone je u svemir odnijela laboratorijski modul Wentian, a lansirana je s otoka Hainan u nedjelju u 14:22 sati po lokalnom vremenu. Modul se potom uspješno spojio sa kineskom orbitalnom stanicom.

Ipak, nakon što je obavila svoj posao, raketa se počela nekontrolisano spuštati prema Zemljinoj atmosferi te nije poznato gdje će pasti. Nekontrolisani let je ukupno treći za Kinu koja je već kritikovana zbog lošeg upravljanja svemirskim otpadom.

"To je metalni objekt težak 20 tona. Iako će se raspasti kad uđe u atmosferu, brojni komadi, neki od njih prilično veliki, past će na površinu", rekao je Michael Byers, profesor na Univerzitetu Britanske Kolumbije i autor nedavnog istraživanja koje se odnosi na rizik od svemirskog otpada.

Svemirski otpad predstavlja ekstremno mali rizik za ljude, ali je moguće da veći dijelovi uzrokuju štetu ukoliko padnu na naseljena područja. Byers je kazao da zbog povećanja količine svemirskog otpada te male šanse postaju sve veće. Prema procjenama, mogućnost da raketna tijela padnu na Džakartu, Dhaku i Lagos je tri puta veća nego da se to dogodi u New Yorku, Pekingu ili Moskvi.

"Rizik se može izbjeći u potpunosti s obzirom na tehnologiju i planove misija koji omogućavaju kontrolisani ulazak u atmosferu, obično iznad udaljenih dijelova okeana umjesto nekontrolisanog ulaska", naveo je Byers.

Šef Ureda za svemirski otpad u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA) Holger Krag je rekao da je najbolja praksa kontrolisani ulazak u atmosferu i pad u udaljene dijelove okeana kad god je rizik previsok.

Američka svemirska komanda nastavlja pratiti pad kineske rakete na Zemlju, a tačna ulazna tačka u atmosferu će biti poznata samo nekoliko sati prije nego se to dogodi.

Kina se našla na udaru kritika prošle godine zbog svog svemirskog otpada nakon lansiranja modula sličnom raketom. Ostaci su pali u Indijski okean blizu Maldiva deset dana nakon lansiranja. NASA je poručila da Kina nije zadovoljila "odgovorne standarde". S druge strane, Kinezi su optužili Amerikance da "šire strah".

Jezgro kineske rakete teško gotovo 20 tona je 2020. godine nekontrolisano ušlo u atmosferu, prošlo je direktno iznad Los Angelesa i Central Parka u New York Cityju te palo u Atlantik.

Svemirski otpad poput starih satelita svakodnevno ulazi u atmosferu, ali se to ne primjećuje jer sagori prije nego padne na tlo. Samo veliki svemirski otpad poput letjelica i dijelova rakete predstavlja veoma mali rizik za ljude i infrastrukturu na tlu.