Tokom ulaska u atmosferu
48

Ostaci kineske rakete osvijetlili nebo iznad Kalifornije

D. B.
"Misteriozne" zlatne pruge obasjale su nebo iznad južne Kalifornije u utorak ujutro, a mnogi su se pitali o čemu je riječ.

Dok su neki pomislili da se radi o meteorskoj kiši, kometi ili nekoj misiji kompanije SpaceX, analitičari tvrde da je zapravo riječ o kineskoj raketi koja je ponovo ušla u atmosferu Zemlje. Mnogi očevici su snimali prizor i objavljivali klipove na društvenim mrežama, a pozvali su i lokalnu radio stanicu.

Kiša svemirskog otpada je sve učestalija u proteklim godinama.

"Naše analize pokazuju da je objekt viđen prilikom ulaska u atmosferu iznad Los Angelesa bio orbitalni modul kineske rakete Shenzhou-15, koja je lansirana u novembru prema kineskoj svemirskoj stanici", saopćila je američka neprofitna organizacija Aerospace Corporation.

U analizi su korišteni podaci USSF 18. svemirske odbrambene eskadrile kako bi se objekt identifikovao, a procijenjeno je da je imao masu od 1.500 kg.

Svjetlosni show se dogodio oko šest sati nakon uspješne misije kompanije SpaceX pa je to bio razlog pogrešnih zaključaka.

Ekspert za odnose u svemiru s Univerziteta Južne Kalifornije Madhu Thangavelu je za BBC rekao da globalna svemirska zajednica postaje sve veća te da mora biti odgovorna.

"Nadam se da će sve sagorjeti u gornjim slojevima atmosfere", rekao je Thangavelu te je dodao da je možda dio krhotina pao u Pacifik. Izvještaja o krhotinama na kopnu nije bilo.