Nauka
0

Osmanagić i Baftić nastavljaju snimanje na visini od 4.000 metara

Sarajevo-x.com
Snimanje naučno dokumentarnog serijala Federalne televizije "Potraga za misterioznim civilizacijama" nastavilo se u Boliviji. Dvočlana bh. ekipa u sastavu Semir Osmanagić i Amel Baftić provela je tri dana na nadmorskoj visini od 4.000 metara na arheološkim lokacijama u sjeverozapadnoj Boliviji.

Kako stoji u saopćenju "Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", ostaci veličanstvenog grada Tiahuanaco (Tiwanaco) enigma su za historičare. Sve upućuje da je riječ o gradu koji pripada misterioznoj civilizaciji iz daleke prošlosti. Višetonski megalitni blokovi čine hram Kalasasaju koja ima precizne astronomske funkcije. Stepenasta piramida Akapana sastoji se od megalita koji su obrađeni laserskom preciznošću tako da su jedine dvije opcije da je riječ ili o mašinskoj obradi ili izljevanju vulkanskog kamena u kalupe. Petnaestotona Kapija Sunca plijeni svojom ljepotom.

[SLIKA]2[/SLIKA]Obližnje jezero Titicaca na svom dnu krije podvodni grad koji je potopljen prije 12,000 godina. Arheoastronomska ispitivanja hrama Kalasasaje upućuju da je grad pravljen prije 17,000 godina. Jezik lokalnih Ajmara indijanaca se smatra najstarijim jezikom, a skorašnja kompjuterska ispitivanja sintakse tog jezika sugeriraju da je riječ o vještački formiranom jeziku koji je služio za prevođenje lokalnom stanovništvu...

Interesantno je, ističu iz Fondacije, da postoji niz sličnosti piramide Akapana i Bosanske piramide Sunca: obje imaju perfektnu orijentaciju prema četiri strane svijeta, pravougaonu osnovu, a megalitni (livani) blokovi prekrivaju slojeve gline.