Više od očekivanog
24

Originalni snimci spuštanja Apolla 11 na Mjesec prodani za 1,8 miliona dolara

D. B.
Američka svemirska agencija NASA snimila je slijetanje na Mjesec tokom misije Apollo 11, a ti snimci su prodani na aukciji za 1,8 miliona dolara.

Historijska misija je obavljena 20. jula 1969. godine kada su Buzz Aldrin i Neil Armstrong izašli iz lunarnog modula na površinu Mjeseca, a sve je snimljeno specijalno dizajniranom kamerom za ovu svrhu. Kamera je bila postavljena iznad poklopca tako da ju je Aldrin mogao upaliti i uspostaviti konekciju prije nego je Armstrong sišao niz ljestve.

Kamera je kasnije odvojena i postavljena na tripod kako bi snimila ostale aktivnosti na površini Mjeseca. Sve što je kamera snimala poslano je pomoću antene u opservatorij Parkes u Australiji. Potom je sve snimljeno na veliku videotraku, a potom transimtovano u Houston gdje je snimljeno na 2-inčnu Quadruplex videotraku na Ampex VR-660B. Nakon toga je pripremljen adekvatan format za TV te su snimci poslani u svijet.

Aukcijska kuća Sotheby's je prognozirala da će snimci dostići cijenu od 500.000 dolara, ali su prodani za mnogo više, odnosno 1,8 miliona dolara.