Podatke prikupila ESA
13

Opservatorij Gaia mapirao dvije milijarde zvijezda u našoj galaksiji

Dž. L.
U našoj galaksiji postoji najmanje 100 milijardi zvijezda, a najaktuelnija karta Mliječnog puta koju je izradio svemirski opservatorij Gaia Evropske svemirske agencije (ESA) uspješno je identificirala dvije milijarde zvijezda.

Astronomi ESA-e su mapirali najopsežniji atlas naše galaksije Mliječni put, uključujući položaje svih zvijezda, a zahvaljujući svemirskom opservatoriju Gaia. Ovaj opservatorij također je proteklih godina pratio kretanje, boju i sjaj zvijezda, ali i izradio prvo vidljivo mjerenje ubrzanja našeg Sunčevog sistema.

Gustina zvijezda naše galaksije (Foto: ESA)
Gustina zvijezda naše galaksije (Foto: ESA)

Novi podaci potvrđuju da se Sunčev sistem ubrzava u svojoj orbiti prema centru Mliječnog puta, i to sedam milimetara u sekundi. Ukupno, orbita Sunca oko Mliječnog puta iznosi oko 230 kilometara u sekundi ili 827.999 kilometara na sat.

Ove informacije o ubrzanju omogućit će astronomima da mjere masu naše galaksije i bolje razumiju porijeklo našeg Sunčevog sistema unutar naše galaksije. Inače, ovo je treće javno dostupno objavljivanje podataka koje je prikupila Gaia ili takozvani svemirski teleskop "Galaxy Surveyor". Ovaj teleskop pomogao je naučnicima da naprave najtačniju trodimenzionalnu mapu naše galaksije do sada.

Pogled opservatorija Gaia na susjedne galaksije Mliječnog puta (Foto: ESA)
Pogled opservatorija Gaia na susjedne galaksije Mliječnog puta (Foto: ESA)

Svemirski opservatorij Gaia je ustvari instrument u svemiru koji služi za posmatranje udaljenih planeta, galaksija i drugih svemirskih objekata. Letjelica je lansirana u svemir 2013. godine, zajedno sa dva teleskopa koja mogu skenirati našu galaksiju s lokacije koja se naziva tačka Lagrange 2 ili L2. U ovom trenutku svemirska letjelica je na stabilnom mjestu zbog ravnoteže gravitacijskih sila između Zemlje i Sunca.

Gaia može nesmetano i kontinuirano skenirati našu galaksiju te odrediti starost zvijezda na osnovu prikupljanja podataka o njihovim temperaturama i sastavu. Ovaj svemirski instrument mjeri udaljenost zvijezda prateći njihova kretanja, nešto što je mnogo teže pratiti sa Zemlje, jer naša atmosfera zaklanja ta zvjezdana kretanja.

Ranije je Gaia mogla pratiti kretanje 1,6 milijardi zvijezda.