Nauka
0

Operacije bez ožiljaka

Sarajevo-x.com
Doktori Medicinskog centra univerziteta u Pittsburghu pronašli su način vršenja komplikovanih operacija bez pravljenja ružnih rezova i ostavljanja ožiljaka.

Na ovaj način, četverogodišnjem dječaku je odstranjen tumor mozga kroz nos. Uobičajni zahvat za otklanjanje tumora mozga ostavio bi ružan ožiljak na licu pacijenta. Međutim, doktori u Pittsburghu su operaciju izveli kroz dječakov nos, tako da mali pacijent neće imati ožiljaka.

Doktori iz New Yorka i Francuske su izjavili da su žučni mjehur kod dvije pacijentice otklonili kroz njihove vagine.

Zahvate kroz prirodne otvore je teže izvesti, ali istraživači pronalaze nove načine za obavljanje ovakvih operacija koristeći tanke instrumente prigodne za prirodne otvore na tijelu. Na taj način izbjegava se rezanje kože i mišićne mase.

Iako ima još mnogo otvorenih pitanja, doktori smatraju da ovaj način operiranja obećava brže i bezbolnije ozdravljenje bez ožiljaka.

Za abdominalne operacije doktori koriste usta, vaginu i rektum. Na taj način ne oštećuju osjetljiva tkiva i procedure nisu toliko traumatične za pacijente.

Dr. David Rattner iz Opće bolnice u Massachusettsu nada se da će ovakvi zahvati pacijentima uskaratiti ležanje u bolnici i da će poslije ovakvih operacija već narednog dana moći ići kući.

"To će biti kao da odete kod zubara i on Vam operiše korijen zuba", smatra Dr. Rattner.