Revolucionarna metoda
0

Operacija kojom će biti moguć ponovni rast grudi

Sarajevo-x.com
Naučnici iz Australije razvili su revolucionarnu hiruršku metodu uz pomoć koje će biti moguć ponovni rast grudi kod žena, žrtava raka dojke, objavio je BBC.

Naučnici sa Instituta Bernard O'Brien u Melbourne najavili su da će iduće godine ova hirurška metoda biti testirana na šest pacijentica.

Naime, ova metoda je najprije testirana na svinjama, te se pokazala uspješnom, s toga su naučnici odlučili da početkom iduće godine počnu s testiranjem na ljudima.

Ukoliko se metoda pokaže uspješnom, neće biti potrebno raditi rekonstrukciju dojke uz pomoć silikonskih implantata.

Stručnjaci vjeruju da će se, ukoliko umetnu biorazgradivu komoru u grudi koja odgovara prirodnom obliku dojke, unutar komore razvijati masno tkivo.

Komora će također sadržavati i poseban gel koji koji će potpomoći mišićnim stanicama da razvijaju masno tkivo.

"Ženama je veoma teško nakon mastektomije i upravo radi toga smo radili na razvijanju ovakve hirurške metode. U tetsiranjima će se najprije koristiti nerazgradiva biološka komora, a nadamo se da ćemo uskoro razviti i razgradivu koja će nestati kad se tkivo razvije", kazao je profesor Anthony Hollander, dodajući da će testiranja na ljudima uskoro početi, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi da će ona zaista i biti uspješna.