Nauka
0

Omotač nevidljivosti postao stvarnost

Sarajevo-x.com
Danas fikcija postaje stvarnost, pa su tako naučnici uspjeli konstruisati omotač nevidljivosti. Iako ne može sakriti romulanski brod od kapetana Kirka ili prerušiti Harryja Pottera, ovaj revolucionarni izum, svakako predstavlja značajan korak ka mnogim novim sofisticiranijim dizajnima.

U prvom uspješno obavljenom eksperimentu, grupa naučnika iz Velike Britanije i SAD-a uspjela je učiniti potpuno nevidljivim jedan bakarni cilindar.

Djeluje poput optičke varke, gdje toplota savija zrake svjetlosti i briše cestu ispred posmatrača.

"Kreirali smo vještačku optičku varku koja može sakriti predmet od posmatrača u bilo kojem smjeru." -izjavio je dizajner uređaja David Schurig, koji je ujedno i jedan od istraživača u odjelu za elektriku i kompjuterski inžinjering na Duke Univerzitetu.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U ovom eksperimentu istraživači su koristili mikrotalase kako bi identificirali cilindar. Poput svjetlosnih i radio talasa, mikrotalasi odbijaju se od objekte, čineći ih vidljivim za instrumente i stvarajući sjenu koja se može lako uočiti.

Ovaj proces se razlikuje od stealth tehnologije, jer jednostavno zaobilazi radar ili druge talase koji okružuju objekt, kao da ne postoje.

Stealth tehnologija ne čini letjelice nevidljivim već znatno otežava njihovo otkrivanje na radaru.

Ovaj zanimljivi naučni projekat predstavlja osnovu za buduću poboljšanu verziju ovog procesa kojom će se od vidljive svjetlosti moći sakrivati ljudi i objekti.

.