Nauka
3

Oluja iznad okeana: Nevjerovatne satelitske fotografije tajfuna iznad Pacifika

Klix.ba
Dva tajfuna koja su trenutno formirana iznad Pacifika izgledaju apsolutno fenomenalno, posebno kada se pogledaju satelitski snimci.

Japanski meteorološki satelit Himawari-8 napravio je fenomenalne fotografije super tajfuna Atsani i tajfuna Goni u trenucima kada su već formirani iznad Pacifika te kada počinju dobijati na intenzitetu.

Obje oluje još uvijek su iznad Pacifika i trenutno ne prijete kopnu, ali bi u narednim danima tajfuni mogli pogoditi područje jugositočne Azije.

Na satelitskim snimcima vidi se da su tajfuni prilično veliki i da su već po intenzitetu jednaki uraganu pete kategorije.

Prema trenutnim prognozama super tajfun Atsani kretat će se prema Japanu, ali će prije samog japanskog kopna skrenuti. S druge strane, Goni će vjerovatno pogoditi područje Tajvana, kao i japanski otok Shikoku koji je ove godine već svjedočio sličnim olujama.

Prema izvještajima meteorologa tajfun Goni donosi vjetrove koji pušu brzinom od 212 kilometra na sat, dok super tajfun Atsani donosi vjetrove brzine 249 kilometara na sat.

Vezani članci