Medicina i nauka
0

Okriven gen koji uzrokuje rak dojke

Sarajevo-x.com
'Jedan jedini gen igra ključnu ulogu u razvoju smrtonosnog raka dojke i povećava šanse da ćelije raka postanu otporne i na kemoterapiju', izjavili su u utorak američki istraživači koji tvrde da je ovo otkriće olakšalo vječnu potragu za lijekom protiv ove bolesti jer je njen uzročnik konačno poznat medicini i nauci.

Naučnici iz New Jerseya otkrili su da se agresivni rak dojke razvija zbog mutacije gena nazvanog MDTH, te da bi lijek koji blokira djelovanje MDTH-a mogao spriječiti metastaze, a samim time i smrt velikog broja žena oboljelih od ove opake bolesti.

'Ne samo da je otkriven gen metastaze nego je on jedan od rijetkih gena čije djelovanje je poznato', rekao je dr. Michael Reiss, jedan od autora studije.

'To je odmah dalo ljekarima i nadu za kreiranje lijeka koji će zaustavljati metastaze raka dojke', dodaje Reiss.

Sprečavanje metastaza je veoma bitno jer samo 27% pacijentica preživi taj stadij raka dojke, a naučnicima je istraživanje olakšala činjenica da se MDTH gen u istom obliku nalazi u svakoj ćeliji nekih oblika raka dojke, što sa drugim tipovima raka to nije slučaj.

Eksperiment vršen na laboratorijskim miševima dokazao je da se se pravilnom alternacijom gena ćelije raka mogu učiniti osjetljivijim na kemoterapiju koja će samim time biti učinkovitija.

Studija je objavljena u američkom naučnom magazinu 'Cancer Cell'.