Nauka
0

Ogromne pukotine na ledenom grebenu Arktika

Sarajevo-x.com
Dokaz o dramatičnom pucanju arktičke ledene kape se iznenada pojavio tokom istraživanja ekspedicije kanadske vojske.

Naučnici su putovali sa trupama i naišli su na nove frakture ogromnih ledenih grebenova na dalekom sjeveru Kanade. Tim stručnjaka je na Ward Huntu, najvećem grebenu tog područja, pronašao mrežu pukotina, koje su bile široke i više od 16 km. Na ovakvu sudbinu ogromnih ledenih blokova se gleda kao na ključni indikator klimatskih promjena.

Jedan od naučnika ekspedicije, Derek Mueller sa Univerziteta Trent, Ontario, je objasnio da se greben dezintegrisao i da su njegovi dijelovi pričvršćeni jedno za drugo poput dijelova slagalice, koji bi vrlo lako mogli otplutati dalje.

Drugi istraživač, dr Luke Copland sa Univerziteta u Ottawi je objasnio da se dramatične promjene dešavaju i prate od uzmicanja glečera do topljenja leda mora.

“Prošle godine smo imali 23% manje (leda na moru) nego ikad prije, i ono što se dešava sa grebenima leda je dio te slike”, objasnio je Copland.

Kada se greben rastavi, komadi leda otplove u okean kao “otoci leda”, transformišući geografiju obale. Nakon rekordnog topljenja Arktika prošle godine, sve oči su uprte na ono što će se dešavati sa ledom mora ovog ljeta, prenosi BBC.