Spektakularna stvorenja
51

Ogromne basking ajkule snimljene uz pomoć autonomne podvodne kamere

Dž. L.
Naučnici su snimili ogromne ili basking ajkule u vodama Škotske koristeći se prvom britanskom autonomnom kamerom za ajkule.

U vlasništvu Woods Hole Oceanographic Instituta (WHOI), podvodni robot bilježi trenutke i ponašanja druge najveće ribe na svijetu.

Tako su zabilježene velike grupe basking ajkula okupljenih u Unutarnjem Hebridu, arhipelagu u Atlantiku na sjeverozapadu Škotske.

Foto: Alexander Mustard
Foto: Alexander Mustard

Naučnici se nadaju kako će ovi snimci pomoći u očuvanju života ove vrste. Iako su ogromne ajkule rasprostranjene u škotskim vodama, malo se zna o ovim morskim psima zbog čega aktivisti za zaštitu okoliša i životinja žele da dio mora bude proglašen zaštićenim morskim područjem.

Uz autonomno podvodno vozilo naučnici su pratili basking ajkule. Tehnologija koju nazivaju REMUS Shark Cam prikupila je fotografije u visokoj rezoluciji te visokokvalitetne videosnimke širokih uglova.

Foto: Jane Morgan
Foto: Jane Morgan

Jedan uređaj pokazao je kako ajkule na obali Collaa i Tireea tragaju za hranom na površini vode, a plivaju blizu morskog dna.

"Ove gigantske ribe su spektakularne i gledati ih kako se graciozno hrane na površini vode bilo je iskustvo koje se ne zaboravlja. Ova tehnologija dala nam je pogled na ponašanje ajkula, što je veoma uzbudljivo. Prvi snimci su nas već naveli da ponovo procjenjujemo njihovo ponašanje, pri čemu smo zaključili kako ovi morski psi izgleda provode mnogo više vremena plivajući iznad morskog dna nego što smo prije mislili", kazala je Suzanne Henderson, doktorica i službenica za morsku politiku koja je dio istraživanja basking ajkula.

Foto: Alexander Mustard
Foto: Alexander Mustard

Naučnici će nastaviti promatrati ova velika morska stvorenja, a poručuju kako će se boriti da im osiguraju sigurno stanište jer, kako kažu, sav život na Zemlji ovisi o našim okeanima.