Dug tri kilometra
1

Ogroman koraljni greben otkriven kod Tahitija

D. B.
Morski istraživači su kod Tahitija otkrili ogroman koraljni greben koji je u savršenom stanju.

Riječ je o grebenu dužine tri kilometra, koji se nalazi na dubini od 30 metara. To je jedan od najvećih koraljnih grebena koji su otkriveni na ovoj dubini, saopćila je Obrazovna, naučna i kulturna organizacija UN-a.

Istraživač Julian Barbiere iz UNESCO-a je rekao da vjerovatno postoji još mnogo ovakvih ekosistema za koje čovjek još uvijek ne zna. On smatra da ih je potrebno mapirati i potom zaštititi.

Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay je istakla da se radi o fantastičnom otkriću koje proširuje znanje o morskom dnu. Greben je pronađen u novembru tokom ronilačke ekspedicije. Francuski podvodni fotograf Alexis Rosenfeld je kazao da je bilo "magično svjedočiti ogromnom, prelijepom koralju koji se prostire koliko oči mogu vidjeti".

Koraljni grebeni su među najugroženijim okeanskim ekosistemima, osjetljivi su na zagađenje, povećanje temperature mora i promjene njegovog hemijskog sastava uzrokovane emisijom ugljendioksida koji se razlaže u vodi.

Profesor Murray Roberts s Univerziteta Edinburgh je kazao da ovo otkriće ukazuje na činjenicu da čovjek ima još mnogo da nauči o okreanu.

Naredna faza je detaljna analiza grebena kako bi se ustanovilo koje vrste žive oko njega. Grebenu ovakvog tipa je potrebno 25 godina da se razvije do ove veličine.