Takmičenje u Hamburgu
361

Odličan rezultat bh. učenika na Evropskoj Olimpijadi iz fizike, osvojili dvije bronzane medalje

B. R.
Predstavnici BiH na Evropskoj Olimpijadi iz fizike
Predstavnici BiH na Evropskoj Olimpijadi iz fizike
Bosna i Hercegovina je na Evropskoj Olimpijadi iz fizike u Hamburgu ostvarila odlične rezultate. Riječ je o takmičenju za srednjoškolce koje je održano od 16. do 20. juna.

Na Olimpijadi su učestvovali učenici iz Bosne i Hercegovine koji su se kao najbolji plasirali na na državnom takmičenju iz fizike koje se 15. maja održalo na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (PMF UNSA).

Članovi ekipe bili su Dženan Midžić (Gimnazija Bihać), Muhamed Numanović (Richmond Park Schools Tuzla), Elmir Kevilj (Gimnazija "Muhsin Rizvić" Kakanj), Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka) i Affan Kaknjo (Prva gimnazija Zenica). Njihovi voditelji ekipe bili su Muhamed Sokolović i Majra Šišić Čaluk.

Od trenutka kada su se znali članove ekipe, uslijedilo je nekoliko sedmica jako intenzivnih priprema sa voditeljima ekipe, kao i raznim drugim predavačima i pomoćnicima.

Učenici su proveli sedam dana u Sarajevu gdje su imali pripreme iz izrade eksperimenata na PMF UNSA, pod nadzorom doc. dr. Benjamina Fetića i studenta Fatiha Žgalja. Osim toga, intenzivne su bile teorijske pripreme sa voditeljima Muhamedom i Majrom te raznim drugim gostujućim predavačima.

Konkurencija na Olimpijadi u Hamburgu je bila jako velika - učestvovalo je 37 država sa 173 takmičara. Učestvovalo je 28 evropskih država (Njemačka, Austrija, Švicarska, Srbija, Hrvatska, Rumunija, Turska idr) i devet gostujućih država (Bangladeš, Kolumbija, Kirgistan, Saudijska Arabija, Brazil, Izrael, Meksiko, Singapur i Vijetnam).

Bh. učenici ostvarili su zapažene rezultate osvojivši čak dvije bronzane medalje (Muhamed Numanović i Dženan Midžić). I ostali učenici su ostvarili odlične rezultate te je Affana dijelilo samo 0.1 bod nagrade.

Uskoro bh. učenici u sličnom sastavu odlaze i na 53. Internacionalnu olimpijadu iz fizike, koja će se održati od 10. do 17. jula u Tokiju. Njihovi voditelji će biti doc. dr. Benjamin Fetić i Fatih Žgalj. Nadamo se da će i na tom takmičenju ostvariti što bolje rezultate.