Za 2020. godinu
2

Odgođeno lansiranje nasljednika teleskopa Hubble

Klix.ba
Foto: NASA/BBC
Foto: NASA/BBC
Lansiranje nasljednika svemirskog teleskopa Hubble ponovo je odgođeno, ovog puta za maj 2020. godine.

Svemirski teleskop James Webb (JWST) bi tako mogao premašiti budžet koji je odobirio američki Kongres.

Godine 2011. je Kongres istakao da proizvodnja teleskopa ne smije koštati više od 8 milijardi dolara, a njegov petogodišnji rad u orbiti ne više od 800 dolara. Američka svemirska agencija NASA sada navodi da bi proizvodnja mogla nadmašiti odobreni budžet.

"Dosad je NASA investirala 7,3 milijarde dolara u Webb. Njegov razvoj ukupno košta oko 8 milijardi dolara te je to maksimalan iznos koji je dozvoljen zakonom. Ako troškovi budu veći, bit će potrebno novo odobrenje Kongresa", izjavio je administrator NASA-e Robert Lightfoot.

Svemirski teleskop James Webb je zajednički projekt američke svemirske agencije NASA-e, Evropske svemirske agencije ESA-e te Kanadske svemriske agencije CSA. Kada bude konačno lansiran u svemir, teleskop će tražiti prve zvijezde koje su sijale u svemiru. Kako bi se ostvarile ove ambicije, ispustit će ogledalo široko 6,5 metara, tako da će omogućiti opservatoriju sedam puta veće područje skupljanja svjetlosti u odnosu na Hubble.

Webb posjeduje instrumente osjetljive na infracrveno zračenje. a moći će otkriti i objekte slabe svjetlosti koji su prvobitno sijali prije 13,5 milijardi godina.

JWST je bio u razvojnoj fazi koja rezultira lansiranjem u oktobru ove godine, no, krajem prošle godine je NASA najavila da odgađa lansiranje iz evropske svemirske luke u Francuskoj Gvajani za period između marta i juna 2019. godine. Zvaničnici su naveli da je inžinjerima potrebno još vremena da završe integraciju komponenti te da ih testiraju. Dio posla je i priprema velikog štita protiv sunca za let.

NASA ističe da je kompletan hardver proizveden, a sada je potrebno spojiti ogledala i instrumente s letjelicom štitom, a potom sve testirati kao jednu cjelinu.

Međutim, lansiranje planirano za 2019. godinu je preoptimistično. Direktor NASA-e Thomas Zurbuchen je kazao da je plan za lansiranje u maju 2020. godine realističan te da ima šanse od 70 posto. Informacije će također biti proslijeđene Kongresu.

Naučnici očekuju da će JWST biti pravo otkrovenje, jer je Hubble ograničavao dubinu koju je moguće istraživati u svemiru, a time i "koliko daleko možemo vidjeti u prošlost".

U međuvremenu će Hubble nastaviti obavljati svoju funkciju, a lansiran je 1990. godine.