Nauka
0

Od Zemlje do orbite za samo šest minuta

Klix.ba
Nevjerovatni snimak space shuttlea Atlantis prati njegov izlazak iz Zemljine atmosfere, a sve iz perspektive rakete koja ga nosi.

Kamera je smještena uz, sada penzionisani, svemirski brod na njegovom posljednjem putovanju u svemir i prati ga sve dok ne napusti planetu, a zatim se graciozno vraća na Zemlju.

Osam minuta snimka, od lansiranja rakete, pa sve do njenog pada u okean, sadrži stvarne zvuke putovanja, zahvaljujući filmskoj magiji i pripremama specijalnog DVD-a "Ascent: Commemorating Space Shuttle".

Atlantis je 30 godina vozio astronaute u svemir, a ostvario je 33 leta. Za to vrijeme je prevezao 191 astronauta, prešao 203 miliona kilometara i proveo 307 dana u svemiru.

Kamera koja je snimila putovanje bila je postavljena na jednu od Atlantisovih raketa. Rakete su sadržale čvrsto gorivo za prve dvije minute leta shuttlea, u kojima on izlazi iz Zemljine atmosfere.

Na visini od 45 kilometara rakete otpadaju sa Atlantisa i počinje njihov četverominutni pad na Zemlju. Nakon što je završen program sa space shuttleovima ovaj snimak postao je jedno od svjedočanstava nekadašnjeg NASA-inog osnovnog programa. Atlantis je u junu ove godine prebačen u Kennedy Space Center, kao centralni eksponat i 100 miliona dolara vrijedna atrakcija.