Nuspojave lijekova
0

Oboljelim od raka nestaju otisci prstiju

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pojedine osobe oboljele od raka, osim što se redovno moraju izlagati hemoterapijama, od sada moraju nositi sa sobom dokumente kojima će dokazati svoju bolest, svaki put kada žele putovati avionom.

Ovo je otkrio jedan singapurski doktor čiji je pacijent, koji ima tumor, bio zaustavljen na aerodromu u SAD-u, jer graničari nisu uspjeli uzeti otiske sa njegovih prstiju. Naučno objašnjenje je da jedna vrsta lijekova koje koriste oboljeli od raka može prouzrokovati da otisci nestanu.

Doktor Tan Eng-Huat, koji o ovom slučaju pisao magazinu "Anali onkologije", naveo je da njegov 62-godišnji pacijent, kojeg oslovljava kao "gospodina S.", ima tumor na glavi i vratu. Kako je pacijent dobro reagovao na hemoterapiju, doktor mu je preporučio uzimaje redovne doze kapekitabina. Neke od nuspojava ovog lijeka su hronično zapaljenje dlanova i stopala.

Nakon skoro tri godine uzimanja lijeka, gospodin S. je krenuo u SAD da posjeti svoju rodbinu. Zadržan je na aerodromu četiri sata jer službenici nisu mogli detektovati njegove otiske prstiju.

"Savjetovali su ga da, kada putuje, ponese liječničko uvjerenje o svom zdravstvenom stanju, gdje će niti navedeno koje lijekove koristi", kazao je Eng- Huatza za New York Times.

Prema njegovim riječima, ovo nije prvi put da službenici na aerodromu moraju zadržati određenog pacijenta kojem su zbog lijekova nestali otisci prstiju.