Fascinantni snimci
84

Objavljene nove fotografije šire okoline crne rupe

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Danas su naučnici nakon višegodišnjeg rada na projektu Event Horizom Telescope objavili prvu fotografiju crne rupe u historiji koja se nalazi u galaksiji M87. Nedugo nakon današnje konferencije NASA je objavila vlastite fotografije, načinjene kombinacijom EHT-ovih i svojih podataka.

Dok je fotografija EHT-a fokusirana na samu crnu rupu i njeno najbliže okruženje, NASA-ini podaci, odnosno fotografija, nešto je drugačija.

S obzirom na to da ju je načinila NASA-ina Chandra X-ray Opservatorija, a koja ima znatno šire "videno polje", rezultirana fotografija prikazuje šire okruženje crne rupe u galaksiji M87. Konkretno, na fotografiji je prikazano njena okolina u krugu od oko 1.000 svjetlosnih godina.

Na fotografiji se vidi horizont događaja i usijana materija koja kruži oko crne rupe.

Galaksija M87 je udaljena od Zemlje 55 miliona svjetlosnih godina, a otkriće je predstavljeno danas na konferencijama koje su istovremeno održane u Washingtonu, Briselu, Santiagu, Šangaju, Taipeiju i Tokiju.

Foto: NASA
Foto: NASA

EHT-ova fotografija je nastala drugačije - kolaboracijom više opservatorija iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope i Antarktika, a podaci su sakupljani od 2017. godine.

Umjesto da se gradi skup i ogroman teleskop, naučnici su iskoristili postojeće teleskope na Zemlji i kreirali jedan virtuelni teleskop. Na teleskope su morali montirati poseban hardver, uključujući i atomske satove koje nemaju svi teleskopi.

Postojanje crnih rupa prvi je predvidio Karl Schwarzschild koristeći računice Alberta Einsteina kroz teoriju relativiteta. Predviđanje postojanja ovakvih tijela bilo je nevjerovatno i samom Einsteinu. Od njegovog predviđanja do danas naučnici su sakupili izuzetne dokaze koji govore u korist postojanja crnih rupa.