NASA
0

Objavljena mapa koja pokriva 99% Zemlje

FENA
Najkompletnija terenska mapa Zemljine površine objavljena je u utorak.

Mapa, koju sačinjava 1,3 miliona fotografija, rezultat je saradnje između američke svemirske agencije NASA i japanskog ministarstva trgovine, javio je BBC.

Snimci su napravljeni s japanskoga naprednog radiometra svemirske termalne emisije i refleksije sa satelita Terra.

Rezultat je Globalna digitalna elevacijska mapa koja pokriva 99 posto zemljine površine i bit će besplatna za "skidanje" s interneta i korištenje.

Satelit Terra, namijenjen misijama posmatranja Zemlje, bacio je svjetlo na brojna pitanja - od cvjetanja algi do vulkanskih erupcija.

"Ovo je nakompletnija, najkonzistentnija globalna digitalna elevacijska mapa dosad dostupna u svijetu", izjvio je je Woody Turner, NASA-in programski naučlnik u misiji Aster.

"Ovaj jeddinstveni globalni set podataka poslužit će korisnicima i istražiteljima u brojnim disciplinama kojima trebaju elevacijske i terenske informacije", kazao je.

Ranije je najkompletniju takvu topografsku mapu izradila NASA-ina Shuttle Radarska topografska misija koja je pokrivala 80 posto zemljine površine. Rezultati te misije, ipak, bili su manje precizni u određivanju nagiba terena i u nekim pustinjama.

NASA sada radi da kombinira te podatke s novim podacima s misije Aster kako bi dodatno poboljšala globalnu mapu.