U centru Montefiore
114

Obavljena prva transplantacija srca između HIV pozitivnih pacijenata

D. B.
U Zdravstvenom centru Montefiore u New Yorku su hirurzi uspješno obavili prvu transplantaciju srca između HIV pozitivnih pacijenata, a novo srce je dobila žena u šezdesetim.

Tokom transplantacije srca je simultano obavljena i tranplantacija bubrega, a operacija je trajala oko četiri sata. Montefiore je jedan od 25 centara u SAD-u koji imaju mogućnost izvođenja ovako kompleksne operacije. Bolnica je poznata po inovativnim i vodećim metodama poput transplantacije srca od preminulog donora.

"Cilj tima za transplantaciju srca je da konstantno napreduje i postavlja nove standarde tako da svako može imati koristi od ove procedure koja spašava život", rekao je hirurg Daniel Goldstein.

Američki zakon omogućava osobama koje žive s HIV-om da doniraju svoje organe HIV pozitivnim osobama, a na snazi je od 2013. godine. Međutim, bilo je potrebno gotovo deset godina da bi ova prilika postala stvarnost.

Nova procedura bi mogla otvoriti vrata brojnim pacijentima, a samo u SAD-u ima između 60.000 i 100.000 pacijenata kojima je potrebno novo srce. Međutim, tokom 2021. godine je obavljeno samo 3.800 takvih operacija.