I pored skromnog budžeta
0

Obama podržava ponovni put na Mjesec

Sarajevo-x.com
Michael Griffin, američki fizičar i astronautički inžinjer, te šef američke svemirske agencije NASA bio je jako zabrinut jer novi američki predsjednik Barack Obama nije davao jasne signale oko budućih projekata NASA-e u svojoj predizbornoj kampanji.

Supruga glavnog čovjeka NASA-e, Michaela Griffina, čak je i poslala pismo u kojem novog predsjednika SAD-a moli da njenog muža zadrži na poslu iako je on jedan od ljudi zaposlenih u Bushovoj administraciji.

Strahovanja Michaela Griffina da će ostati bez posla bila su realna s obzirom da su NASA-ini budući projekti cijenom uveliko prelazili državni budžet u vremenu ekonomske krize, a Barack Obama je tokom predsjedničke kampanje slao nejasne signale o svojo podršci NASA-inim programima.

No, sumnje o istome su odbačene nakon što je Obama u petak izjavio da će 'zid između Pentagona i NASA-e biti srušen', te da će se put na Mjesec s ljudskom posadom uskoro ponoviti.

Ova 'svemirska utrka', kako je nazivaju američki blogeri, potaknuće Kinu i Indiju na razvijanje svojih svemirskih programa koje su ove zemlje već prethodno najavile, a samim time će svjetsko istraživanje svemira biti podignuto na jedan novi nivo.