Nakon zemljotresa
8

Novozelandski Sjeverni i Južni otok se približavaju jedan drugom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novozelandski Sjeverni i Južni otok se približavaju jedan drugom, a to je posljedica serije zemljotresa iz 2016. godine koji su podigli morsko dno, saopćili su geolozi.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru i njegovi prateći potresi su podigli morsko za dva metra kada su pogodili okolinu Kaikoure na Južnom otoku. Otoci su se nastavili približavati jedan drugom nakon potresa.

Cape Campbell, sjeveroistočni vrh na Južnom otoku, sada je za gotovo 14 inča (35,56 cm) bliži Wellngtonu, velikom gradu na južnoj obali Sjevernog otoka nego što je to bio slučaj prije zemljotresa.

Grad Kaikoura se pomjerio za šest inča (15,24 cm) istočno, dok je priobalni grad Bienheim pomjeren sjeveroistočno za istu distancu.

Wellington se pomjerio za oko dva inča (5,08 cm) sjeveroistočno.

Istraživački centar GNS Science je pratila gološka kretanja na nekoliko lokacija širom Novog Zelanda od zemljotresa iz 2016. godine. Ustanovljeno je da je dramatično promijenio pejzaž u dijelovima Južnog otoka te da je napravio 25 pukotina. Bio je to jedan od najkompleksnijih zemljotresa ikad zabilježenih u svijetu. Tada su poginule dvije osobe.