Nauka
2

Novo otkriće: Stonehenge izgrađen u Velsu, 500 godina kasnije transportovan u Englesku

Klix.ba
Stonehenge (Foto: EPA)
Stonehenge (Foto: EPA)
Britanski istraživači otkrili su kako je Stonehenge izgrađen na teritoriji današnjeg Velsa, gdje je ostao 500 godina, nakon čega je prenesen u Englesku.

Ova tvrdnja naučnika proizašla je iz pronalaska rupa u jednom kamenolomu u velškom Prembrokeshireu.

Analizom uzoraka utvrđeno je da kamen kojim je izgrađen Stonehenge, zapravo potječe iz spomenutog kamenoloma. Pretpostavlja se da je ovaj monument izgrađen oko 2900. godine prije nove ere, a rupe iz kojih je isječen kamen za njegovu izgradnju 500 godina ranije.

Ovaj spomenik godišnje posjete stotine hiljada turista, a Englezi ga smatraju nacionalnim blagom (Foto: EPA)
Ovaj spomenik godišnje posjete stotine hiljada turista, a Englezi ga smatraju nacionalnim blagom (Foto: EPA)

Jedna od teorija je da je transport kamena u to doba trajao pola milenija, međutim, vođa istraživačkog tima ne vjeruje u ovu mogućnost.

"Vjerujem kako je kamen prvobitno iskorišten za neki lokalni monument, te da je kasnije prebačen u Englesku. Mislim da je ovo sjajno otkriće koje će iz korijena promijeniti naš pogled na historiju ovog područja", rekao je Miker Parker, profesor sa Univerziteta London.

Još uvijek nije poznato zbog čega su se ljudi prije skoro 3,5 hiljade godina odlučili na ovako komplikovan poduhvat.

Arheolozi sa Univerziteta u Londonu trenutno istražuju način transporta kojim se prahistorijski čovjek poslužio kako bi premjestio nekoliko stotina tona kamena na ovako veliku razdaljinu.