Nauka
0

Novi zadaci za Spirit i Opportunity

NINA
Dok se stanovnici planete Zemlje bave svakodnevnim problemima, dani na Marsu teku mirnije - dva robotska vozila, Spirit i Opportunity, privode kraju zadatke ispitivanja terena na Marsu, u neposrednoj blizini mjesta svog spuštanja, o čemu redovito šalju fotografije.

Opportunity je početkom mjeseca pronašao dokaze da je ravnica koja ga okružuje nekada bila prekrivena vodom. Tri dana kasnije, Spirit je otkrio dokaze da je i krater Gusev, u koji se spustio, nekada bio pod vodom.

Ali, kako je predviđeni rok trajanja ovih vozila samo 90 dana, znanstvenici ih uskoro planiraju uputiti na duže vožnje po površini Marsa, u potrazi za možda nekim drugačijim geološkim formacijama. Spirit će uskoro krenuti k lancu uzvišenja udaljenom oko 80 kilometara, koji je uočen jednom od njegovih kamera.

Opportunity će pokušati izaći iz kratera Orao, u kojem se sada nalazi, kako bi osmotrio dalju okolicu, prenio je američki radio.

NASA planira da krajem ovog mjeseca zamijeniti neke kompjuterske programe u oba vozila i isključiti neke njihove funkcije radi čuvanja energije za duže vožnje.

Predviđa se da će Opportunity moći preći oko sto metara dnevno, dok će Spirit voziti upola sporije zbog težeg okolnog terena.